Pancakes
Pancakes to jedno z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych w Stanach Zjednoczonych. U nas również zyskuje na popularności. To puszyste, lekko zarumienione placuszki, które możesz podawać na różne sposoby.
Poznaj nasz ulubiony przepis z czekoladą.
Na ok. 12 placuszków potrzebujesz
1,5 szklanki maślanki lub śmietanki
2 jajka
50g roztopionego, ostudzonego masła
Cukier
Sól garść czekolady w dropsach lub kilka kostek drobno posiekanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąka ok 150g
Suche składniki połącz (najlepszy efekt delikatnych placuszki uzyskasz przesiewają je przez drobne sitko). Dodaj roztrzepane jajka, czekoladę oraz pozostałe składniki. Na koniec dodaj masło.
Całość mieszaj. Nie musisz używać miksera, można użyć rózgi do mieszania.
Rozgrzej dużą patelnię, najlepiej teflonową naleśnikową bez tłuszczu. Na gorącą patelnie wykładaj porcje placuszków ok. 1 duża łyżka stołowa. Smaż na małym ogniu ok. 1 minuty z każdej strony.
Pancakes są pyszne same bez dodatków. Dla większych smakoszy proponujemy świeże owoce i polewę czekoladową. W klasycznej wersji amerykańskiej można polać je syropem klonowym.