Lubisz ciasto czekoladowe?

5
(2)

Lubisz ciasto czekoladowe?
To dobrze, bo mamy dla Ciebie świetny przepis, który wyjdzie zawsze.
Czekoladowa tarta na każdy nastrój z dodatkiem świeżych owoców. Brzmi słodko
prawda? Przepis jest bardzo prosty i zajmuje niewiele czasu. Smacznego.


Składniki na kruche ciasto:
Mąką – 180-200g
Kakao – 50g
Cukier puder lub drobny cukier – 80g
Sól
Zimne masło pół kostki
1 jajko
Ganache (masa czekoladowa)
Gorzka czekolada 200g
Mleczna czekolada 200g
Śmietanka kremówka 150ml
Cukier 2-4 łyżki
Masło 50g
Jogurt 50g (opcjonalnie)


Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, cukier puder, sól. Przemieszaj widelcem lub łyżką.
Dodaj pokrojone na kawałki masło i mieszaj aż powstanie kruszonka.
Następnie dodaj 1 jajko i zagnieć aż powstanie jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą
i włóż do lodówki na 30-60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na płasko. Rozwałkowane przełóż do formy na tartę,
ewentualnie doklej boki. Spód podziurkuj widelcem. W między czasie rozgrzej
piekarnik do 180 stopni C.
Połóż na ciasto folię aluminiową i wysyp np. groch lub fasolę, dzięki czemu forma
ciasta będzie płaska. Piecz ok. 20 minut z obciążeniem i następnie ok. 10 minut bez
obciążenia.
Posiekaj drobno czekoladę. Zagotuj śmietankę razem z cukrem, pamiętając o
mieszaniu. Połącz obie mieszanki i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Dodaj masło i mieszaj do czasu, kiedy uzyskasz jednolity krem. Delikatnie dodaj
jogurt, najlepiej po małej łyce, tak by się nie zważył.
Wyłóż masę na spód tarty i odstaw do stężenia na kilka godzin. Możesz skorzystać z
lodówki lub chłodnego miejsca w domu.
Taką tartę czekoladową możesz udekorować malinami, śliwkami, truskawkami lub
innymi owoce które lubisz.

Jak oceniasz ten wpis?

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów 2

Ten wpis jeszcze nie ma ocen