Jak jeść czekoladę, by nie przytyć? Poznaj 8 sposobów!
Czekolada doskonale poprawia nastrój, podnosi poziom serotoniny (hormonu szczęścia) i dodaje energii. Jest również źródłem wielu składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy A, B i E oraz przeciwutleniacze. Wszystko wskazuje na to, że dobrze włączyć ją do naszej diety. Jest tylko jedno „ale” – oprócz wymieniowych korzyści zawiera również cukier i tłuszcz. Jak jeść czekoladę, by nie przytyć? Podpowiadamy!
Przeciętna 100 gramowa tabliczka czekolady to około 500-600 kcal. Najbardziej kaloryczna jest biała, nieco mniej gorzka, a najmniej mleczna. Wynika to z faktu, że ziarna kakaowca w ponad połowie składają się z tłuszczu wykorzystywanego do produkcji czekolady. Owszem jest on wysokokaloryczny, ale zawiera również korzystne dla naszego organizmu przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia. Jednak nie tłuszcz jest tutaj największym problemem. Tym, co nam szkodzi i tuczy jest cukier, a dokładnie jego nadmiar. Oto nasze sposoby, by jeść czekoladę i nie tyć.
- Wybierz czekoladę białkową
Kostka czekolady to ok. 30-35 kcal, czyli stosunkowo niewiele. Częstym problemem jest to, że po zjedzeniu jednej mamy ochotę na kolejną. Jeśli trudno nam się powstrzymać, wybierzmy mniej kaloryczną czekoladę białkową bez cukru (podlinkować). Z powodzeniem zastąpi tę tradycyjną.
2. Sięgnij po owoce w czekoladzie
Jeśli chcesz jeść czekoladę i nie przytyć, dobrym wyborem będą owoce w czekoladzie (podlinkować). Wybierając, np. śliwki w polewie szybciej zaspokoisz ochotę na „coś słodkiego”, zjesz mniej, niż sięgając po tabliczkę czekolady, a przyjemny słodki smak dają Ci zdrowe owoce.
3. Spróbuj orzechów w czekoladzie
Orzechy w czekoladzie (podlinkować) to kolejna świetna i smaczna alternatywa dla czekolady w czystej postaci. Sięgając po nie, dostarczysz organizmowi ważnych składników mineralnych i witamin.
4. Delektuj się
Aby poczuć smak pysznej, rozpływającej się w ustach czekolady, nie musisz zjadać całej tabliczki czy pudełka ulubionych pralinek. Delektuj się. Zjedz kostkę lub dwie, a resztę schowaj, aby nie była w zasięgu ręki. Skosztowanie niewielkiej ilości, wywoła uśmiech na Twojej twarzy, a nie odciśnie „piętna” na figurze.
5. Nie jedz w samotności
Mówiąc pół żartem, pół serio czekolada jedzona w samotności, grozi zniknięciem całej tabliczki w krótkim czasie! Dlatego najlepiej ciesz się jej smakiem w towarzystwie. Zwiększysz swoje szanse na to, że zjesz mniej i nie przytyjesz.
6. Nie jedz wieczorem
Zdecydowanie lepszym wyborem będzie kostka lub dwie czekolady do porannej kawy niż jedzenie jej wieczorem. Wysoka kaloryczność wpływa na odkładanie tłuszczu podczas snu, a zwartość kofeiny w gorzkiej czekoladzie może utrudniać zasypianie.Ruszaj się
7. Ruszaj się
Jeśli lubisz jeść czekoladę, zachowaj zdrową równowagę. Nie zapominaj o aktywności fizycznej w proporcji odpowiedniej do ilości smakołyku, jaką zjadasz. Gdy znajdziesz odpowiednią dla siebie formę ruchu, będziesz czerpać z niej porównywalną przyjemność, jak z jedzenia czekolady (aktywność fizyczna również podnosi poziom serotoniny). Zatem spaceruj, biegaj, wpraw w ruch koła roweru, rolek czy hulajnogi, a od czasu do czasu dodaj do pełni szczęścia kostkę czekolady.
8. Jedz zdrowo
Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce, właściwe nawodnienie organizmu czy jedzenie kiszonek pomoże zadbać o zdrowie. Gdy na co dzień prawidłowo się odżywiasz, kostka czekolady, zjedzona od czasu do czasu, nie zaszkodzi ani Tobie, ani Twojej sylwetce.
Kochaj miłością niezmienną!
Jak widzisz, nie musisz zrywać swojego „związku” z czekoladą i niszczyć łączącego Was „uczucia”. Wystarczy zadbać o zdrowe relacje i wszystko będzie w porządku. W końcu czekolada to jedno ze źródeł tak ważnych w naszym życiu małych przyjemności. Potrafi sprawić, że nawet zwykły dzień stanie się wyjątkowy.
Zajrzyj do sklepu i poznaj bogactwo smaków naszych ręcznie robionych czekoladek, pralin oraz innych słodkości.